Soulprofetens fråga

marvin gaye 3

När livet inte räcker till kan man alltid lyssna på bra musik. Det kompenserar verkligen inte för alla tillkortakommanden men en bra låt är en bra låt är en bra låt. Det är svårt att argumentera emot en bra låt. Man får vad man vill ha när man vill ha det. Eftersom jag inte är religiöst troende är musik dessutom den enda metafysiska kraft jag erkänner och faktiskt tror på.

Jag hörde Marvin Gayes ‘What’s Going On?’ (1971) på en nyårsfest i måndags. Det blev en påminnelse om vilken överjävligt bra låt det är. ‘What’s Going On’ har också fördelen att bara bli bättre ju äldre jag blir. Jag har ingen aning om varför. Kanske för att jag blir visare och får bättre smak…

Låten började ta form i juni 1970. Den föregicks av en period med depression och tillbakadragande från offentligheten. Gayes älskade kollega och medarbetare, sångerskan Tammi Terrell, hade dött av en tumör i hjärnan. Förutom denna periods musikaliska omvärdering mot ett mer existentiellt och samhälleligt tillvänt uttryck var ‘What’s Going On’ ett direkt svar till – eller snarare fråga om – en demonstration i Berkeley mot Vietnamkriget som blivit brutalt nedslagen av polisen. Den tredje versen inleds med fraserna:

Picket lines and picket signs
Don’t punish me with brutality
Talk to me, so you can see
Oh, what’s going on

Med sin krigskritik och sitt kärleksbudskap är det textmässigt en låt som föll in väl i tidens motkultur och hippieanda. Men skivbolagschefen Berry Gordon på Motown, som Gaye hade kontrakt medvar inte imponerad över låtens stil – han tyckte den lät som utdaterad melankolisk jazz. Den var dessutom alldeles för politisk för Motown vars varumärke var tillrättalagd soulpop om kärleksrelationer. En viktig marknad för bolaget var alla bilindustrier i Detroit med löpande band där musiken skulle ha en stimulerande effekt på arbetarnas produktionstempo. Motown låg för övrigt i Detroit och ”Motown” är ett smeknamn för staden; Mo-town – Motor Town.

Gaye vägrade emellertid att spela in någonting mer för skivbolaget om de inte gav ut den som en singel. ‘What’s Going On’ blev en jättehit när den kom i januari 1971. Det efterföljande albumet med samma namn i maj 1971 blev dessutom Gayes första miljonsäljare. Albumet var också det första inom rhytm and bluesgenren som inte var hitbaserat utan konceptorienterat. Den hade ett övergripande tema med återkommande melodier och fraser. Texterna på albumet är skrivna utifrån en återvändande Vietnamveterans perspektiv då han möter ett hårt segregerat samhälle med arbetslöshet, fattigdom och rasism. Gaye inspirerades av sin bror som hade stridit i Vietnam. ‘What’s Going On’ blev något så ovanligt som en parallell kommersiell- och kritikersuccé.

Över fyra decennier senare hyllas albumet fortfarande som något av det bästa som har gjorts, inte bara inom rhytm and bluesgenren, utan också inom populärmusiken i stort.

Nog sagt: För att betvinga och besjäla året med en kärleksfull början kommer här den oförskämt snygge soulprofeten Marvin Gaye i en liveinspelning från 1972 med ‘What’s Going On’:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s