Not om jaglöshet

Mormors växt 1

Jaglöshet; att vara jag-lös, att vara utan jag, att vara fri från ett – från sitt – jag. I dagens marknadsliberala samhälle där varje så kallad individ ska vara sin egen entreprenör och sitt eget företag, är det ingenting mindre än en nåd att för en stund helt uppslukas av någonting annat och fullkomligt glömma sig själv – sitt jag, sitt varumärke, sig själv som vara på marknaden.

Vi vet faktiskt alla att den människa som uppmärksammat kontemplerar ett ting – en människa som vill se tinget sådant det är utan att förändra det – är ”uppslukad”, som man säger, av denna kontemplation. Med andra ord är hon uppslukad av detta ting. Människan glömmer bort sig själv och hon tänker bara på det kontemplerade tinget: hon tänker varken på sin kontemplation, eller på sig själv, på sitt ”själv”, på sitt Selbst. Ju mindre hon är medveten om sig själv, desto mer medveten är hon om tinget.

Alexandre Kojève, ”Sammanfattande kommentarer till de sex första kapitlen av Andens Fenomenologi”, i Anders Bartonek och Anders Burman (red), Att läsa Hegel (2012).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s