Littfestpeppen!

Liv S.inddLiv Strömquist

I morgon börjar årets upplaga av Umeås internationella litteraturfestival. Det är den sjunde i ordningen och den tredje som jag besöker. Jag har markerat en handfull programpunkter. Någon eller några av dem kommer jag med största sannolikhet att missa. Men så är det ju med festivaler; något tänkt missas och något icke-tänkt upptäcks.

  • Fredag kl 10-10.45: Hade vi fel? Carl Johan De Geer och Jan Myrdal samtalar om konst och politik med utgångspunkt i 60-talet. Vad åstadkom man, var misslyckades man? Samtalsledare är Mats Jonsson.
  • Fredag kl 11-11.45: Norrland – Bilden av provinsen I Norrland, som samlar Po Tidholms viktigaste essäer, reportage och krönikor, berättar han historien om en landsända som sällan får existera för sin egen skull utan som fått finna sig i att vara den moderna nationens råvaruhamn och exotiska projektionsyta.
  • Fredag kl 13-13.45: Näthat och antifeminism Maria Sveland, aktuell med boken Hatet, samtalar med Folkbladets chefredaktör Daniel Nordström. Samtalsledare är Malin Rönnblom.
  • Lördag kl 12-12.45: Liv Strömquists ABC Satirikern och serietecknaren Liv Strömquist möter upp med Annika Norlin för ett samtal om tecknande, skrivande, humor och allvar.
  • Lördag kl 13-13.45: Kinesisk litteratur Anna Gustavsson Chen, översättare av bland andra Mo Yan, samtalar med sinologen Martin Svensson Ekström och författaren Chen Maiping om förhållandet mellan svensk och kinesisk litteratur.

Och så ett citat från avslutningen i Carl Johan De Geers roman Jakten på nollpunkten (2008):

Hemma. De ärvda möblerna och de nya, de rätta besticken, lågenergilampor, barnen stora nog att följa med på allt, vi förstår Internets tv-tablåer över fotbollsmatcher, livspusslet nästan färdiglagt. När allt kommit på plats efter 20 års lycka: ett sammanbrott. Att få besked från Onkologen, den avdelning vars namn man inte vill nämna. Hårt för alla i familjen och värst för den som drabbas direkt. Krasch in i cellgifter, strålning, operation. Koma, morfin, dropp, dygn flyter samman. Klockor stannar. Gratis sjukvård i Sverige. Krig på cellnivå segrar sakta. Tack systrar och bröder! Lätt att glömma: det gemensamma är det viktiga. Regeringen är vi. Bra är ordet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s