Ett antirasistiskt upplopp

Göteborg 1993 10 09Foto: Johan Davéus

Under veckans arkivarbete med kulturartiklar om populärhistoria från 1990-talets början fann jag av en tillfällighet rubriker och dramatiska bilder som vittnade om någonting helt annat. Det var artiklar om ett massivt upplopp av antirasister i Göteborg lördagskvällen den 9 oktober 1993. Upploppet skedde alltså för ganska exakt tjugo år och två veckor sedan.

De hundratals antirasisterna demonstrerade mot Sverigedemokrater som höll en manifestation i centrala Göteborg. Till saken hör att några månader tidigare, under sommaren, hade fem skinnskallar med sympatier till Sverigedemokraterna nästan sparkat ihjäl en somalisk flykting i Trollhättan. Sverigedemokraterna började också sin manifestation vid platsen för misshandeln för att sedan åka in till centrala Göteborg (Göteborgs-Posten). Den nämnda misshandeln och den i början på 1990-talet tilltagande främlingsfientligheten, rasismen och nynazismen – med bland annat det våldsamma Karl XII-firandet i Lund – som måste beaktas för att kunna förklara antirasisternas anmärkningsvärt aggressiva framfart.

Jag har inte gjort några större efterforskningar eftersom ämnet – antirasism och upplopp – går utöver min nuvarande forskning. Vad jag har gjort är att av ren nyfikenhet titta på Göteborgs-Postens nämnda artikel samt Aftonbladets och Expressens artiklar. Samtliga artiklar är från söndagen den 10 oktober 1993. Jag kollade även upp demonstrationen med en kollega, doktoranden i statsvetenskap, Jan Jämte. Om några veckor ska han disputera med avhandlingen Antirasismens många ansikten om just den svenska antirasismens historia. Han kommenterade demonstrationen som följer:

Den är omtalad inom radikala kretsar som en av de demonstrationer som blivit allra mest kaotisk, och också omdiskuterad på sin tid. Bland annat bidrog den till att kasta mer ved på en redan brännande diskussion om våldets roll i rörelsen och relationen mellan olika aktörer. Det är en av de första demonstrationerna som sker efter att AFA konstituerat sig som ett nätverk.

Angående dagstidningar som källmaterial till demonstrationer gör min egen erfarenhet från demonstrationer mig fullt medveten om journalisternas subjektiva och tendentiösa rapportering. Det är exempelvis vanligt i landets huvudsakligen borgerliga medieoffentlighet att polisen behandlas som en i sammanhanget neutral myndighet som passivt, utan egentlig agens, ser till att lagen efterlevs. Denna karaktäristik återfinns även i de aktuella artiklarna. Men precis som demonstranterna är polisen en aktiv part med en egen agenda i en relationell maktsituation som avgör händelseutvecklingen. Dels har polisen historiskt skiftande insatstaktiker rörande större folksammankomster, dels har polisen alltid en historia lokalt med föregående och efterkommande demonstrationer som de förhåller sig till. Det kan till exempel handla om att markera vem som bestämmer inför kommande större arrangemang genom ett offensivt agerande. Tvärtom kan det också handla om att polisen är defensiv om de nyligen fått mycket kritik för sin våldsamhet i samband med en demonstration eller liknande. Och precis som representanter från andra myndigheter med stora maktbefogenheter, så ljuger polisen mot bättre vetande när det ligger i deras intresse att göra det. Något annat vore konstigt. Och att tro någonting annat är naivt.

De begränsningarna och reservationerna till trots ska jag likväl försöka att reda ut lite sakförhållanden om demonstrationen.

*  *  *

Det första som slår mig är hur aggressiva och våldsamma motdemonstranterna är jämfört med vad som ofta har varit fallet det senaste decenniet när olika slags fascistiska grupperingar manifesterat och demonstrerat i Sverige. Exempelvis ska ett tjugotal ungdomar ha fritagit en kompis som greps av civilklädd polis eftersom ”ynglingen” viftat med kniv på järnvägsstationen i Allingsås inför demonstrationen. När ungdomarna senare greps fann polisen järnrör och tårgas i tågvagnen vilka emellertid inte kunde knytas till någon särskild person (Göteborgs-Posten).

Gällande demonstrationen i stort verkar den ha omfattat sammantaget ett tusental personer – uppskattningsvis två-trehundra rasister, några hundra antirasister och uppåt fyrahundra poliser.

Motdemonstranterna påstås i Expressen bestå av bland annat syndikalister, iranska flyktingrådet och Antifascistisk front. I Aftonbladet beskrivs motdemonstranterna som ”Iranska invandrar- och flyktingrådet, Syndikalistisk ungdom och Antifascistisk aktion”. Det bör nämnas att SUF (Syndikalistiska Ungdomsförbundet) hösten 1993 var en återuppstartad organisation vilket kan ha bidragit till det, milt uttryckt, icke-konformistiska agerandet. Motdemonstranterna sägs ha kommit med barnvagnar och kundvagnar fyllda med ”gatstenar, tomflaskor och andra tillhyggen” (Göteborgs-Posten). Flera av bilderna ser ut att bekräfta att så också var fallet. Förutom killen med gatstenen på fotografiet ovan, ses i Göteborgs-Posten ett fotografi med två unga män som drar en kundvagn med gatsten. I Aftonbladet ses ett fotografi med några personer med luvor som slår sönder ett skyltfönster. Även beskrivningen att flera var maskerade med ”rånarluvor, palestinasjalar eller svarta halsdukar framför ansiktet” ser ut att stämma utifrån samtliga tidningars bildmaterial.

Motdemonstranterna verkar således bestå av delvis väl förberedda och förmodligen erfarna aktivister. En mindre grupp poliser uppges ha blivit jagade genom Brunnsparken av ett stort antal beväpnade demonstranter (Aftonbladet och Expressen). Högste befälet i tjänst, en polisintendent, kommenterar att ”Det var en pöbel som attackerade oss” och vidare ”Det var en välplanerad aktion”. Ändå säger han om tjugotalet omhändertagna för störande av allmän ordning att ”Många var unga” och att ingen av dem ”kan kallas professionell bråkmakare” (Expressen). I Aftonbladet sägs sexton personer ha gripits, misstänkta för våldsamt upplopp, alternativt uppvigling och skadegörelse.

En udda notering gällande anhållna är att Expressens utsände fotograf greps anhållen för uppvigling och ansvarig för upploppen längs Östra Hamngatan. I sin anmälan skriver polisen att han ”hetsade en större grupp motdemonstranter att starta krossning av stora fönsterrutor mellan Kungsportplatsen och Brunnsparken” (Aftonbladet, Expressen). Jourhavande åklagare kommenterar med att ”Man frestas att tro att han gjorde det för att få bra bilder”. Fotografen sägs neka till anklagelserna.

Motdemonstranterna uppges ha krossat skyltfönster och entrédörrar på bland annat ”NK, Handelsbanken och S-E-banken” (Göteborgs-Posten). Lyxvaruhus och banker är tydliga kapitalistiska institutioner. Rasismen ansågs troligen vara en konsekvens av den politiska- och ekonomiska maktens intresse av att folk hellre tar ut sin frustration av nedskärningar i välfärdsstaten och rationaliseringar på jobbet mot invandrare, än att de organiserar sig mot systemet som sådant.

Två polisbilar och en polisbuss sägs ha blivit så sönderslagna av gatsten att de togs ur tjänst (Expressen). Åtminstone en av polisfordonen verkar ha varit bemannat medan skadegörelsen pågick eftersom en polis uppges ha fått ”splitterskador i ansiktet när rutan till en polisbil krossades” (Aftonbladet). Även taxibilar och personalbilar sägs ha förstörts (Aftonbladet).

En talesperson från de nämnda organisationerna bakom motdemonstrationen sägs ta avstånd från upploppen: ”De som slogs får stå för det. Det var deras eget handlande”. Sverigedemokraternas lokala ledare hävdas ha varit nöjd med polisens arbete: ”Vi ger tusen röda rosor till polisen”. Efter demonstrationen for Sverigedemokraterna till en fest på Bärby Bygdegård som de fått hyra av kommunen (Aftonbladet).

Den biträdande länspolischefen sammanfattar kvällen med att medge att polisen gick ovanligt tufft fram bland antirasisterna:

Det hjälper inte att stå still. Det har vi lärt oss av utländska kollegor. Vi måste gå till attack och gripa folk.

Han sägs vidare frukta fler våldsamma upplopp på Götaplatsen den 20 november då anhängare till Vitt ariskt motstånd har ansökt om tillstånd att demonstrera (Expressen). Det är enda gången i artiklarna som polisen tillskrivs explicit agens.

Frånvaron av Sverigedemokraterna beror på att de enligt artiklarna höll sig ytterst passiva bakom polisens avspärrningar. I motsats till både några motdemonstranter- och poliser uppges heller ingen Sverigedemokrat ha skadats och behövt uppsöka sjukhusvård.

*  *  *

Demonstrationer kan te sig som repeterade skådespel där alla parter spelar sina roller vilka sällan, och bara undantagsvis, överträds. Själv har jag bara varit med på två-tre demonstrationer där demonstranterna som grupp i stort har överträtt gränsen för skådespelet och gjort en oförutsägbar, och därmed en egentlig politisk händelse, av situationen.

Bedömt av det som framkommit ovan verkar demonstrationen mot Sverigedemokraterna i centrala Göteborg lördagskvällen den 9 oktober 1993 inte ha varit ett skådespel. Tvärtom framstår den som en politisk händelse som de berörda tvingades att förhålla sig till en lång tid därefter.

Annonser

2 kommentarer

 1. Nomen · april 12, 2015

  Hej.

  Gammalt inlägg men det väckte minnen till liv när jag snubblade över det. Jag undrar om ni fortfarande har tillgång till originalartiklarna i dagspressen den bygger på. Jag söker ett specifikt foto som publicerades i ett flertal tidningar dagen efter upploppet och skulle vara ytterst tacksam om ni i så fall kunde bestå mig med en ”scan”.

  Mvh.
  Nomen

  • konflyktlinjer · april 12, 2015

   Hej. Nej tyvärr. Jag hittade artiklarna av en tillfällighet när jag letade efter annat dagspressmaterial på databasen Retriever och sparade dem inte. Som forskare har jag tillgång till databasen genom universitetsbiblioteken, men om du kontaktar ditt lokala stadsbibliotek så tror jag att de har Retriever på sina datorer. Om inte kan databasen, såvitt jag vet, nås på plats på universitetsbibliotek även för privatpersoner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s