Anteckning om individblivandet

pass

För en månad sedan blev jag förälder. Det gör att jag genom min dotter kan följa hennes blivande till en individ i samhället: hur ser det ut nuförtiden? Hur blir ett människoliv en samhällelig individ på 2010-talet i Sverige?

För en formell individ är någonting en människa blir i en byråkratisk och politisk process och ingenting vi egentligen föds till. Vi föds som liv, som varelser – eller varför inte singulariteter – för att använda ett begrepp av filosofen Gilles Deleuze.

Å ena sidan människan som biologisk-kroppslig varelse, och å andra sidan samhällets formella individgörande som är avhängigt föräldrarnas legala status i landet. Den formella aspekten kan med dess koppling till medborgarskap och statsmakt förstås med filosofen Michel Foucaults begrepp biopolitik.

Den formella aspekten av min dotters individblivande har hittills skett i fyra steg:

  • Eftersom jag och mamman (båda svenska medborgare) inte är gifta medgav jag faderskap och ansökte om gemensam vårdnad under fostrets slutskede. Livet i blivande fick namnet ”Ofödd Andersson” i de sociala myndigheternas register.
  • När barnet föddes fick hon omgående ett personnummer på förlossningsavdelningen och registrerades som ”Flickan Andersson”. Hon blev då formellt svensk medborgare. Därmed ska hon också kunna röra sig fritt i hela EU och besöka sammanlagt 173 länder utan visum.
  • Någon vecka senare registrerade vi förnamn, mellannamn och efternamn hos Skatteverket.
  • En planerad utlandsvistelse under våren gör att vi så fort bekräftelsen från Skatteverket kom, ansökte om ett pass till henne hos Polisen. Passet anlände för någon dag sedan.

Syftet är att göra människolivet identifierbart. Och det blir livet just genom att individualiseras.

Nu väntar vi på att försäkringsbolaget ska granska journalen från förlossningen så att deras läkare ser att hon är helt kliniskt frisk och bolaget således kan godta henne som kund.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s