Motorcyklisten och kängurun

shaun gladwell 'apology to roadkill 1-6'

Söndagseftermiddagen spenderades på Museum for Contemporary Art Australia i Sydney. Den pågående nittonde biennalen bjöd inte på mycket nämnvärt för en amatör inom samtida konst. Urvalet från den egna samlingen hade däremot desto mer intressant att erbjuda. Jag vill framför allt nämna Shaun Gladwells videoverk Apology to Roadkill (1-6) 2007-2009.

En motorcyklist kör genom ett öde australiensiskt ökenlandskap. Luften darrar av hetta. Hen får syn på en ihjälkörd känguru vid vägkanten, stannar, lyfter varsamt undan djuret och kör sedan vidare. Scenen återupprepas i sex olika men snarlika versioner.

Verket är filmat på avstånd, påtagligt nära marken, med ett kraftigt inzoomat teleobjektiv. Uppspelningen är i slow-motion. Ljudet består enbart av ett diskret landskapsbrus.

Ingen förklaring eller mening ges, men det oerhört suggestivt.

Apology to Roadkill (1-6) var ursprungligen en del av Australiens paviljong på Venedigs konstbiennal 2009.

Verket anspelar i både tematik och form på Mad Max-filmerna och hela den australiensiska outbackkulturen och olika skildringar av den i film, foto, konst och litteratur. Det finns en tilltalande spänning mellan å ena sidan motorcyklistens blanka teknik och svarta anonyma stil, och å andra sidan den ödsliga, väldiga och solbrända naturen. Båda är lika karaktäristiska som de är öppna för projektioner av åskådarens idéer. Till exempel kan båda sägas vara latent hotfulla. I Apology to Roadkill (1-6) är det visserligen kängururna som i mötet med människan har utsatts för dödligt våld, men utan bensin, mat och skydd för solen är också den motorburna människan hotad.

Motorcyklisten i svart läder är en traditionellt maskulin figur. Beteendet i verket är emellertid ömt – närmast rörande – och lite oväntat i relation till klichén. Även här finns alltså en spänning som Gladwell spelar med.

Hela scenen är storslagen, meningslös och vacker – ungefär som världen i stort med andra ord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s