Nedslag i Australiens fackliga organisering

facklig organisering

När jag ändå var i Australien i våras tog jag tillfället i akt och deltog på Marxism Conference 2014: Ideas to Challange the System på University of Melbourne under påskhelgen (https://www.marxismconference.org/). Konferensen var inte alls så torr och teoretisk som den kanske låter. I Sverige skulle konferensen nog snarare ha benämnts som ett socialistiskt eller radikalt forum eftersom programmet bestod av en jämn blandning av ursprungsfolksfrågor, feminism, facklig organisering, teoretiska frågor, relevant forskning, radikala filmer, subversiv hiphop, och så vidare. Jag försökte gå på alla programpunkter som rörde facklig organisering i både arbetar- och tjänstemannafack.

Arrangör till konferensen var det utomparlamentariska trotskistiska partiet Socialist Alternative och deras veckotidning Red Flag. Det ska nämnas att moderatorerna på sessionerna visserligen var tagna ur partikadern, men att merparten av de inbjudna gästerna hade inte någon anknytning till partiet. Socialist Alternative är som trotskistiska partier är mest: irriterande i sin antikvariska och dogmatiska fixering vid att det i slutänden krävs ett trotteparti för att kanalisera och kontrollera alla samhällsrevolter. Men jag ska inte bli långrandig i min aversion mot trotskisters partifetischism eftersom konferensen som sagt hade ett anmärkningsvärt inkluderande, varierat och innovativt program.

Det är mina anteckningar från två av de nämnda sessionernas diskussioner jag tänkte ta upp i det här inlägget – som för övrigt en uppföljning av ”Lärdomar från Australiens fackliga historia” (https://flyktlinjer.wordpress.com/2014/08/11/lardomar-fran-australiens-fackliga-historia/). Både gällande sessionerna med arbetar- och tjänstemannafacken var upplägget att drivna fackliga organisatörer först delade med sig av sina bra och dåliga erfarenheter. Därefter bjöds alla närvarande in att tillsammans diskutera taktik och strategier.

*  *  *

Reorganisering i arbetarfack (Rebuilding Blue Collar Unions) med organisatörer från ett allmänt arbetarfack (National Union of Workers) respektive ett järnvägs- och bussarbetarfack (Rail Tram and Bus Union):

 • Precis som i Sverige har organisatörerna dålig erfarenhet av att göra kamp till arbetsrättsliga frågor eftersom arbetsdomstolarna tenderar att döma till arbetsköparnas fördel.
 • Tillsvidareanställda bör i möjligaste mån agera för att skydda tillfälligt anställda.
 • Gör varje medlem till en organisatör! Utbilda dem och få dem att inse att det är de som är facket.
 • Få medlemmarna att tänka kollektivt-problematiserande och att våga argumentera kritiskt med varandra.
 • Våga vara politiskt-värderingsmässiga – men det ska vara rätt sorts praktiska solidaritetspolitik som exempelvis motverkar differentiering i samhället.

Organisering i tjänstefack (Organising in White Collar Unions) med organisatörer från ett lärarfack (National Tertiary Education Union) respektive ett socialarbetarfack (Australian Services Union):

 • Underskatta inte vad kollegor förstår, men överskatta inte hur välinformerade de är.
 • Ifall arbetsvillkoren inte ska försämras successivt finns det egentligen bara en sak som gäller: direkt aktion och ekonomisk skada (industrial action) eller hot om detsamma mot arbetsköparen.
 • För arbetsplatser med främst apolitiska eller konservativa kollegor kan det för att övertyga dem till handling krävas exempel på hur motsvarande personalgrupper tagit strid och förbättrat sina arbetsvillkor. Så håll koll på den egna branschen och notera både vinsterna och förlusterna.
 • Involvera i möjligaste mån de berörda brukarna, medborgarna, eleverna, etcetera.
 • Acceptera aldrig att arbetsköpare eller politiker argumenterar med välfärdsarbetares engagemang och samvete – det betalar inte hyran!
 • Vid strejk: var helt realistisk och transparent gentemot alla involverade som kanske sätter hela sin livssituation på spel. Underskatta vidare inte hur emotionellt känslig situationen kan vara – folk kan bli oroliga och desperata och behöva stöd och tröst på daglig basis.

*  *  *

Det mesta som togs upp om arbetsvillkoren kändes igen från svenska förhållanden: de successivt försämrade arbetsvillkoren, den systematiska underbemanningen, den ökade stressen, den offentliga sektorns marknadsbyråkratisering, etcetera. Även det mesta från basorganiseringen (rank-and-file) och metoderna för arbetsplatskamp var bekanta – se exempelvis antologierna Hopsnackat (2010) och Hopskrivet (2012).

Av alla redogörelser, berättelser och anekdoter är det framför allt två jag minns särskilt väl:

När organisatören från det allmänna arbetarfacket, NWU, berättade hur en mellanchef på ett lager försökte hetsa icke-muslimerna mot muslimerna på arbetsplatsen genom att återkommande påpeka att muslimerna minsann fick tio minuters extra rast varje gång de bad. Det resulterade lyckligtvis inte i den avsedda splittringen bland personalen. Tvärtom skapade det ett enat agerande mot den rasistiska mellanchefen som blev så utmobbad att han tvingades bort från arbetsplatsen.

Jag minns också tydligt när organisatören från lärarfacket, NTEU, berättade om när de gick ut i en strejk på obestämd tid. Personalgruppen bestod mestadels av apolitiska och konservativa medelålders kvinnor utan någon som helst tidigare erfarenhet av arbetsplatskamp. Organisatören beskrev den lättade och närmast förvånade stolthet kollegorna utstrålade och gav uttryck för när de efter ett utdraget och nervprövande strejkande faktiskt fick igenom merparten av sina krav. Tantkollegorna hade blivit (mili)tanter!

Gå förresten gärna in och sondera den tidigare länkade hemsidan till den årliga konferensen. Där finns ett riktigt spännande arkiv med ljud- och videoinspelningar från konferenserna, samt rekommenderad litteratur.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s