Hej då 2014 > Hej 2015

i can't breathe 1

Nytt år om någon dag betyder att det är dags att summera det år som gått.

2014 års…
massmobilisering: Efter att fascister attackerat och allvarligt skadat fyra feminister som firade internationella kvinnodagen den 8 mars – varav en hamnade i koma med livshotande skador – arrangerades den största antifascistiska demonstrationen någonsin i Malmö en vecka senare, den 16 mars. Runt 10 000 människor deltog. Typ alla var där utom politiskt aktiva liberaler som självklart var för moraliskt fina för att medverka eftersom de hade hört att AFA skulle komma.

realliberalism: Regeringen brände 89 miljarder kronor på NUON-affären. Lägger man vidare ihop alla skattesänkningarna under högeralliansens styre, mellan 2006 och 2014, blir det årligen cirka 140 miljarder kronor netto i minskade skatteinkomster. Frånvaron av de miljarderna i finansieringen av offentliga tjänster är också den främsta förklaringen till varför stora delar av samhället fungerar sämre och sämre.

golare-har-inga-polare: Före detta näringsminister Maud Olofsson, som ändå inte längre satt i regeringen, tog en för laget och lät regeringen gå så obefläckade som möjligt ur NUON-skandalen. Några veckor senare, i slutet av maj, valdes hon in i Svenskt Näringslivs styrelse. Olofsson hade ju tydligt visat att hon inte tvekade att premiera näringslivets intressen före medborgarnas.

staten och kapitalet: Carl Bildt bedyrade att han inte hade känt till regeringens överväganden gällande att sluta bedriva vapenindustri med Saudiarabien. Någon som däremot var väl införstådda i regeringen planer på att avsluta socialdemokraternas kontrakt med diktaturen, var ultrakapitalisten Marcus Wallenberg. Han lade in sitt veto och regeringen gav med sig. Antingen ljög Bildt eller så var Wallenberg mer initierad i statens internationella vapenhandel än vad utrikesministern var.

dödsstjärna: Sverige. Det svenska samhället håller på att omvandlas till något väldigt obehagligt.

inspiration: Under sommaren ockuperades ett gammalt tågstall i Umeå och gjordes om till ett livfullt kulturhus på helt ideell basis. Fredagen den 29 augusti invigdes huset med en gratis kulturfestival.

lokalorganisering: Allt åt Alla Umeå som med flit, nit och konsekvens har organiserat på främst Ålidhem och kritiserat kommunen och fastighetsbolaget Balticgruppens (makt)korrumperade arrangemang av Umeå som årets europeiska kulturhuvudstad.

arbetsplatskamp: Tågvärdarna och lokförarna på Öresundstågen som under juni organiserade en strejk mot Veolia Transports varsel av 200 anställda, anställningsformerna och schemaläggningen.

åsiktsonani: Den i november uppblossade debatten mellan ”identitetspolitik” och ”klassvänster”. I avsaknad av en konkret kamp som drev diskussionen blev det verkligen till en samhällsdebatt i negativ bemärkelse: en individualistisk arena för moralisk och politisk positionering – helt utan mål och mening. Den kritiska revolutionära frågan är ju dessutom om inte identifikationen som ”vänster” eller någon/några av de andra solkiga kategorier som kapitalet förser oss med, mest bara är hinder i vägen för ett mänskligare samhälle.

de kommande årens kanske mest uppfordrande inhemska fråga: Någon form av allians måste organiseras mellan städernas prekariat och bruksorternas arbetslösa för att bryta den reaktionära och rasistiska utvecklingen.

geopolitiska händelser: Ukraina och Islamiska Staten (IS).

I can’t believe we still have to protest this shit: Amerikansk polis som godtyckligt dödar afroamerikaner. Först kom protesterna efter dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson – som polisen senare friades från – och sedan protesterna efter att poliserna som strypte Eric Garner till döds, medan han väste ”I can’t breathe!”, friades.

fortsatta skam och sorg: I år har över 3400 människor, från främst Syrien och Eritrea, dött när de har försökt att ta sig över Medelhavet till Europa (enligt FN:s flyktingorgan UNHCR). Över tretusen fyrahundra människor! Människor som bara ville fly till ett bättre liv. Det är en tragedi av en storlek som åtminstone jag har svårt att ens föreställa mig.

mest efterlängtade: Min dotter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s