Flisobjekt

IMG_20181013_092026_624

Valet av högernationalisten Jair Bolsonaro som ny president i Brasilien och hans löfte/hot att kraftigt öka exploateringen av Amazonas regnskogar har fått mig att tänka på ett citat av filosofen och sociologen Otto Neurath:

I den kapitalistiska ordningens balansräkning förekommer framtiden enbart i den mån den förväntas genom efterfrågan. Framtidens frysande människor ger sig enbart till känna om det redan idag finns en efterfrågan på framtida kol. Kapitalismen skulle avverka skogar på samma sätt som tidigare även om detta ledde till en hudraårig karstifiering. I tropikerna bedriver kapitalismen obekymrat sin överexploatering. Kort sagt: för kapitalismen skulle besparande ofta innebära en förlust av profit. I den kapitalistiska ekonomin har varje enskilt företag sin penningräkning, den har sin vinst eller förlust (”Socialistisk nyttoberäkning och kapitalistisk vinstberäkning”, Subaltern #1-2, 2016).

Ifall exemplet med kol känns daterat beror det på att Neuraths artikel är från 1925. Kapitalets logik är emellertid densamma. I en redaktionell kommentar i samma nummer av Subaltern sammanfattas den globala situationen träffande:

Kapitalismens utveckling lägger grunden för sin egen undergång, inte minst genom förbilligandet av produktion och varor, men det är ändå inte överflödet av varor utan mer bestämt mänsklighetens oförmåga att finna sitt artväsende i penningens gemenskap som möjliggör pengarnas avskaffande. Pengar kan inte tillgodose Homo sapiens behov av att nå utanför sig själv och därmed överleva den fabriksvärld som mänskligheten fastnat i, men som inte bara hotar den mänskliga arten med undergång utan också innebär oåterkalleliga ekologiska krafter.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s