”Glædelig jul! I dag er der ingen, der skal betale!”

Varje år vid jul dyker det upp ett och annat tips om den fria danska teatergruppen Solvognens aktionsteater ”Julemandshær” (1974). Helt okänd för vissa och en klassiker för andra. Danmarks kulturministerium införlivade den till och med i landets kulturkanon i kategorin scenkonst år 2006 med sitt antikapitalistiska budskap och allt. Jag gör härmed mitt för att sprida vidare denna enastående gatuteateraktion.

”Julemandshær” bestod av en rad gatuteateraktioner, så kallade happenings, i Köpenhamn under en julvecka i arbetslöshetens år 1974. Solvognens mål var att låta omtänksamma och generösa jultomtar ute på juläventyr konfronteras med marknadens politiska och ekonomiska realiteter. För en kort stund skulle de få samhället att tappa masken och visa på dess krassa villkor. Med denna ”verfremdungseffekt” ville Solvognen framhäva samhällets karaktär av skådespel och förtrollning, och därmed dess godtycklighet och formbarhet för den oförberedda och ofta chockerade och perplexa publiken. Efter att de inledningsvis sjöng och dansade med barn på skolor och sjöng för pensionärer på äldreboenden följde mer drastiska aktioner. Bland annat:

  • Lördag den 21 december marscherade en grupp från jultomtehären till ”arbejdsdomstolen” där de höll tal och döpte om den till ”klassedomstolen”. Därefter gick de loss på byggnaden med lufttrycksborr, hackor och grepar varpå polisen arresterade dem.
  • Söndag den 22 december marscherade en grupp från jultomtehären in på varuhusen Magasin och Illum. Där delade de ut både den medhavda socialistiska historieboken Historiebogen (1970) samt varor från butikernas hyllor till de tacksamma kunderna: ”Glædelig jul! I dag er der ingen, der skal betale!”. Varpå polisen forcerade folkmassorna och arresterade dem framför gråtande barn.
  • Måndag den 23 december marscherade ytterligare en grupp från jultomtehären till en av landets större banker. De krävde ett ränte- och avdragsfritt lån på 50 miljoner kronor, som bland annat skulle fördelas till landets arbetslösa arbetare, varpå polisen arresterade dem.

”Julemandshær” gatuföreställningar i agitprop-traditionen finns dokumenterade i filmen Dejlig er den himmel blå (1975):

För den som blir nyfiken på mer rekommenderas följande paneldiskussion från i höstas. Flera av Solvognens före detta medlemmar diskuterar där fyra av gruppens mest episka och spektakulära friluftsaktioner från 1970-talet, däribland ”Julemandshær”, och den i Danmark smått legendariska aktionen i Rebild den 4 juli 1976:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s