Södersidan regniga dagar i Malmö

Regniga sommardagar i Malmö kan man cykla till S:t Petri kyrka och stanna på Själabodsgatan. Vid arkeologiska utgrävningar av kyrkans sydmur, som påbörjades 1976, hittade stadsarkeologerna bland annat delar av flera barnskelett. Dåvarande museichefen på Malmö stadsmuseum, Sven Rosborn, medverkade vid utgrävningarna och har förklarat barnskelettens förekomst:

Dessa spädbarnsgravars läge direkt intill kyrkomuren visar på den medeltida traditionen där spädbarn gärna begravdes utmed kyrkornas södra mur. Regnvattnet som rann utmed kyrkans tak skulle på detta sätt droppa på gravarna som en form av välsignande handling (Det medeltida Malmö, 2016).

Kyrkans norra del sammankopplades med ondska och skam, och den södra delen följaktligen med godhet och status och var mer hedervärd. Denna tro och praktik levde kvar länge. Exempelvis är den absoluta merparten av gravarna markerade söder om S:t Petri kyrka i en uppmätningskarta som gjordes så sent som 1747. Numera är alla gravar på den tidigare kyrkogården sedan länge borttagna och stuprännor har installerats som fångar upp regnvattnet. Har man väl blivit medveten om den medeltida seden är det svårt att inte tänka på alla avlidna spädbarn som har begravts där, och på andra medeltida kyrkors sydsidor, och som genom århundradena har välsignats av regnvattnet.

Sedan kan man cykla vidare till Östra kyrkogårdens västra entré och stanna vid blomsterkiosken. Den är från 1969 och utformad i nybrutalistisk anda; avskalad och reducerad från allt som går och skarpt men elegant skuren i betong. Precis som kyrkogården, landets tredje största, är blomsterkiosken ritad av den världsberömde arkitekten Sigurd Lewerentz. Därför är det inte förvånande att arkitektstudenter från när och fjärran ofta ses vid den; iakttagandes, skissandes och diskuterandes. Blomsterkiosken blev den sista självständiga byggnad Lewerentz ritade som också uppfördes.* 84 år var han då och fortfarande angelägen om att utveckla sin arkitektur. Han är begravd en liten bit därifrån. Det brant lutande koppartaket vätter åt söder. Eftersom blomsterkiosken saknar stuprännor rinner regnet ner som ett brett vattenfall framför den.

_______________________

*Han ritade även en tillbyggnad till S:t Knuts och S:t Gertruds kapell som innehöll rum för officiant och vaktmästare. De stod färdiga 1969 respektive 1971. Vidare gjorde han tillsammans med Bernt Nyberg ett förslag till riksdagshus på Helgeandsholmen 1971.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s