Modellerandet av en klimatapostel

Här följer ett uppslag till ett läs- och essäprojekt:

I religionsfilosofen Jacob Taubes efterföljd, via samlingen av hans föreläsningar om aposteln Paulus, som samlats i Die Politische Theologie des Paulus (1993), har det hävdats att Paulus i sina brev deklarerade ett kosmiskt krig mot Rom. Paulus vände upp och ner på samtidens hierarkier och överskred kejsarens överväldigande världs- och våldsmakt när han frammanade ett nytt folk: Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus – som det exempelvis heter i Galaterbrevet. Paulus ville ersätta den rådande världsliga ordningen med något helt nytt, något som ännu inte gick att föreställa sig. Formulerandet av drömmen om en annan värld, om ett annat liv och därmed konstituerandet av ett helt nytt historiskt subjekt, har sagts börja med Paulus Romarbrev.

Kanske skulle det vara teoretiskt produktivt att läsa Paulus brev i allmänhet och Romarbrevet i synnerhet mot bakgrund av en kritisk problematisering av den politiska situationen i pågående den globala uppvärmningen? Jag tänker mig alltså en spekulativ och politiskt-utopisk läsning – en läsning i förlängningen av resonemang som detta i andra Korinthierbrevet: ”Meningen är ju inte att andra skall få det bättre och ni få det svårt. Nej, det är en fråga om jämvikt; nu skall ert överflöd avhjälpa deras brist, för att en annan gång deras överflöd skall avhjälpa er brist”. Går det att skissera några meningsfulla strategier och flyktlinjer om att överkomma beroendet av fossila bränslen och kapitalets världs- och våldsmakt genom en läsning av Paulus brev i kombination med dels Taubes politiskt teologiska tolkning av dem, dels några av de mest originella och relevanta idéerna om samtida politisk teori?

För att alludera på och göra ett sammandrag av några rader ur första Korintierbrevet: Men det säger jag, bröder och systrar: tiden krymper och den värld som nu är går mot sitt slut.

Litteratur
Svenska Folkbibeln 2015 (2020).
Giorgio Agamben, The Time That Remains – A Commontary on the Letter to the Romans (2005).
Alain Badiou, Saint Paul – The Foundation of Universalism (2003).
Jerry Z. Muller, Professor of Apocalypse – The Many Lives of Jacob Taubes (2022).
The Salvage Collective, The Tragedy of the Worker. Towards the Proletarocene (2021).
Jacob Taubes, The Political Theology of Paul (2004).
Geoff Manns och Joel Wainwrights, Climate Leviathan. A Political Theory of Our Planetary Future (2017).
Out of the Woods, Hope Against Hope. Writings on Ecological Crisis (2019).
Zetkin-collective, White Skin, Black Fuel. On the Danger of Fossil Fascism (2021).

Lämna en kommentar